diriginte-santier

Întrebări și răspunsuri despre dirigintele de santier. Ce trebuie sa știe orice beneficiar?

Constructia oricarei case implica foarte multe detalii si destul de multi oameni implicati. Una dintre obligatiile fiecarui beneficiar este aceea de a angaja un diriginte de santier. Pe langa faptul ca este o obligatie, aceasta actiune reuseste sa aduca o serie de beneficii majore si sa imbunatateasca in mod considerabil sansele ca proiectul sa fie foarte bine realizat.

Putini sunt cei care stiu cu exactitate care sunt atributiile unui diriginte de santier, cat costa si ce trebuie sa i se ceara. Tocmai de aceea, vom incerca sa raspundem la o serie de intrebari uzuale, pe care orice viitor proprietar si le pune.

Care sunt atributiile dirigintelui de santier si ce pregatire trebuie sa aiba acesta?

Studiile dirigintelui de santier trebuie sa fie concretizate intr-o universitate de constructii. Desi multa lume are impresia ca un astfel de job presupune o simpla supraveghere a lucrarilor, atributiile dirigintelui sunt mult mai vaste si mai interesante. Pe scurt, acesta trebuie sa se asigure ca proiectul constructiei este facut si pus in practica in cel mai corect mod posibil. Pe larg, sarcinile dirigintelui sunt foarte numeroase:

  • Trebuie sa se asigure ca proiectul respecta legislatia in vigoare si nevoile clientilor;
  • Trebuie sa coordoneze muncitorii care se ocupa de partea de executie;
  • Trebuie sa verifice absolut toate actele implicate  in proiect, pana in momentul in care se preda constructia;
  • Trebuie sa asigure o verificare a cantitatii de lucrari executate si sa verifice daca sunt folosite materialele solicitate de client.
  • Trebuie sa colaboreze cu toate partile implicate, incepand cu beneficiarul si terminand cu managerul proiectului si inspectoratul de stat in constructii.

De asemenea, dirigintele de santier trebuie sa consulte arhitectii si inginerii si sa participe la autorizari. Practic, acesta este prezent pe toata durata de executie a unui santier si este raspunzator de calitatea acesteia.

Este nevoie de un diriginte de santier atunci cand se executa lucrarea in regie proprie?

Da! Chiar daca beneficiarul este si constructor, acesta trebuie sa asigure un nivel de calitate foarte bun pentru intregul proiect, asadar este obligat sa angajeze o persoana care sa verifice ceea ce se intampla. Cerinta este publicata in legea 10/1995 si republicata in 2017. In cazul inc are legea este ignorata, amenzile pot fi cu adevarat usturatoare, avand valori situate intre 10 si 20 000 de lei.

Cum se alege un diriginte de santier bun?

In principiu, este bine sa se tina cont de review-urile altor beneficiari si de recomandarile personale. Un diriginte bun este cel cu care se poate comunica usor, reprezinta foarte bine interesele investitorului si este bine pregatit. In principiu, cei care apeleaza la un astfel de serviciu trebuie sa se ghideze si dupa intuitie, descoperind in urma unei intalniri daca relatia poate fi una productiva.

Cat costa un diriginte de santier?

Preturile pot sa difere destul de mult in functie de proiect, de durata acestuia si de o multime de alti factori. Pentru o locuinta individuala, spre exemplu, pretul incepe de la 3000 de lei pe toata durata proiectului. Proiectele de anvergura au costuri mai mari, care pot ajunge la peste 2000 de lei pe luna.

Costul nu este unul mare, ba din contra, este justificat. Un diriginte de santier bun poate genera economii foarte mari de bani, prin alegeri inspirate in ceea ce priveste materialele si prin administrarea corecta a santierului.

Ce este foarte important de retinut de catre cei care au nevoie de un diriginte de santier?

In primul rand, trebuie sa se evite angajarea dirigintilor care semneaza ca primarii, fara sa faca vizite la santier si fara sa se implice. Din pacate, exista destul de multi astfel de diriginti si chiar daca ei isi iau responsabilitatea pentru greselile pe care le fac, beneficiarul poate avea si el de suferit.

Dirigintele de santier trebuie sa fie ales inainte de inceperea constructiei si chiar inainte de realizarea planului de constructie, deoarece poate oferi sfaturi foarte bune.

Write a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *