Legea 177/2015 este foarte clara si impune prezenta unui diriginte de santier  in cadrul oricarui proiect de constructie. In cazul in care acesta lipseste, amenzile pot fi destul de usturatoare.

 Sarind peste partea de obligativitate, dirigintele de santier este extrem de util daca se doreste desfasurarea corecta a unei constructii. Acesta are mai multe roluri:

  • Verifica daca produsele folosite la constructie sunt de buna calitate;
  • Se asigura ca lucrarile sunt executate corect;
  • Incearca sa gaseasca solutii cat mai bune pentru a optimiza costurile de constructie si a transforma proiectul intr-unul 100% eficient.

Practic, dirigintele de santier este un reprezentant al investitorului in orice relatie cu factorii implicati in proiect. Acesta se implica in absolut tot ceea ce inseamna constructie si gaseste cele mai bune cai de a comunica cu proiectantii, furnizorii de materiale sau alti prestatori de servicii necesari pe un santier.

Cat costa serviciile unui diriginte de santier?

La BWC costurile pot sa varieze in functie de proiectul contractat. Pentru o locuinta individuala, spre exemplu, costul este de aproximativ 3000 de lei. Investitia este una justificata, in conditiile in care un diriginte bun poate sa ofere o multime de avantaje:

  • Il ajuta pe investitor sa economiseasca timp si sa fie linistit in ceea ce priveste investitia imobiliara pe care o face;
  • Gaseste solutii care duc la economii substantiale de bani. De multe ori, economiile ajung sa fie mai mari decat suma investita in serviciile dirigintelui;
  • Asigura o comunicare competenta cu factorii implicati in constructie.

Care sunt obligatiile unui diriginte de santier?

Cei care contracteaza un diriginte de santier trebuie sa aiba in vedere ca acesta are mai multe obligatii si raspunderi, atat in perioada in care se pregateste investitia, cat si in perioadele urmatoare, adica in timpul executiei si la receptia lucrarilor.

Pe scurt, acesta are obligatia de a se asigura ca totul decurge perfect, de la inceput pana la sfarsit. Detaliind, putem descoperi ca obligatiile sunt destul de complexe si implica:

  • O multime de verificari in perioada de pregatire a investitiei. Trebuie sa verifice autorizatia de constructie si prevederile acesteia, trebuie sa studieze cu atentie proiectul si sa verifice daca toate actele sunt puse la punct si sunt depuse conform legislatiei, la institutiile competente. De asemenea, trebuie sa comunice foarte bine cu proiectantul si executantul si sa ajute la stabilirea unor repere dupa care trebuie sa se ghideze cei implicati in constructie.
  • Urmarirea atenta a activitatilor din timpul executiei. Odata ce perioada de pregatire este gata, dirigintele de santier trebuie sa urmareasca cum se desfasoara executia si sa acorde o atentie sporita fiecarui detaliu, incepand cu documentele de certificare a calitatii aferente materialelor folosite si terminand cu verificarea respectarii tehnologiilor de constructii. In cazul in care descopera anumite probleme legate de calitate, trebuie sa informeze investitorul in legatura cu acestea. De asemenea, are responsabilitatea de a prelua documentele de la constructor si de la proiectant si de a completa cartea tehnica a constructiei.
  • Predarea actelor catre investitor, la receptia lucrarilor. Tot dirigintele de santier trebuie sa asigure documentatia necesara la terminarea lucrarilor si sa predea toate actele dupa ce se efectueaza receptia finala.

Cu siguranta, misiunea dirigintelui de santier este una complexa, asadar, investitia intr-o astfel de persoana este una mai mult decat inteligenta.

La Black Widow Construct avem o echipa excelenta care poate oferi dirigentie de santier, asadar, va asteptam sa ne contactati!

 

Pentru o oferta personalizata va rugam sa ne contactati AICI

66

106