acte-necesare

Care sunt actele necesare pentru construcția unei case?

Constructia unei case implica mult stres. Este greu de gasit un investitor care poate declara cu mana pe inima ca si-a dus proiectul la bun sfarsit fara stres. Este adevarat ca un diriginte de santier bun si o echipa de constructii la fel de buna pot aduce o oarecare liniste, insa chiar si asa, exista o multime de cerinte birocratice de care investitorul nu poate scapa.

Pentru a usura cat mai mult viata celor care doresc sa construiasca, am facut o lista cu actele necesare pentru constructia unei case. Dosarul necesar este unul stufos si este bine ca fiecare detaliu sa fie bine stabilit inca din stadiul de plan.

Care sunt actele necesare pentru constructia unei case?

1) Certificatul de Urbanism. Acesta este un document care contine informatii legate de regimul de inaltime al constructiei, de cota de inaltime sau de pozitia pe care cladirea o va avea. Pentru a obtine un certificat de urbanism trebuie sa se depuna la primarie o cerere tip, un act de proprietate al terenului, planurile topografice si cadastrale si chitanta prin care se dovedeste ca s-a platit taxa de eliberare a documentului. Taxa este una destul de mica si variaza in functie de suprafata de constructie si de locul in care se construieste. Aceasta este de 4-5 lei pentru suprafete de pana in 150 de metri patrati si nu depaseste 12-15 lei pentru constructii de peste 1000 de metru patrati.

2) Studiul geotehnic. Este un document necesar doar in anumite situatii. Spre exemplu, in cazul constructiilor mici, cu regim maxim de inaltime P+1 si aflate intr-o zona rurala, un astfel de studiu nu este necesar din punct de vedere legal. Poate sa fie important, insa, mai ales daca terenul pe care se construieste prezinta riscuri din punct de vedere geotehnic.

Studiul geotehnic reprezinta o analiza complexa a terenului in asa fel incat sa se descopere tipul de fundatie ce va fi folosit pentru constructie. Acesta este realizat  de ingineri geotehnici, in laboratoare atestate si poate sa aiba costuri de pana la cateva mii de lei, in functie de parametrii implicati.

3) Proiectul tehnic al constructiei. Folosit adeseori sub acronimul PTC, proiectul tehnic al constructiei este esential pentru obtinerea unei autorizatii si pentru executia lucrarilor. Proiectul este destul de complex, contine o parte scrisa si o parte desenata si are in vedere cerintele clientului, pe de o parte si documentatia realizata de constructor, pe de alta parte. Partea desenata este compusa din planuri de rezistenta si de arhitectura, precum si din planuri si scheme ale instalatiilor, in timp ce partea scrisa cuprinde calcule de dimensionare, documentatia economica si memorii tehnice.

Costul pentru un PTC este de aproximativ 15 E pe metru patrat.

4) Avizele si acordurile de amplasament al constructiei. Avizele sunt numeroase si stufoase, necesitand destul de mult timp pentru obtinere. Sunt necesare avize de la furnizori de utilitati si alte institutii specializate. In principiu, pentru o simpla casa este nevoie de avize de la gaze, apa, canalizare, electricitate, salubritate, inspectoratul pentru constructii, mediu, sanatate publica, protectie civila, etc. Din fericire, BWC ofera consultanta pentru obtinerea tuturor avizelor, ceea ce poate sa insemne economii substantiale de timp.

5) Autorizatia de constructie. Daca toate avizele sunt obtinute, urmeaza obtinerea autorizatiei de constructie. Acesta este cel mai important act, fara de care constructia nu poate sa inceapa. Autorizatia trebuie sa fie solicitata la Primaria locala, unde se depune proiectul si toate actele enumerate mai sus. De regula, autorizatia se elibereaza in aproximativ 30 de zile calendaristice de la efectuarea cererii. Aceasta este valabila timp de 12 luni de la emitere.

6) Cartea tehnica a constructiei. Este un act ce trebuie sa fie intocmit in prezenta dirigintelui de santier. Acesta contine o multime de informatii utile legate de constructie si trebuie sa fie pastrat pe toata durata de viata a cladirii.

Obtinerea tuturor actelor necesare pentru constructia unei case nu este floare la ureche, insa partea buna este ca la BWC exista specialisti care ofera ajutor in acest sens, in asa fel incat lucrurile sa functioneze cat se poate de bine.

Write a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *