Modern two storey house with garden

Caramida, lemn sau metal? Care este cea mai buna optiune?

Cele mai construite tipuri de case din Romania sunt, fara doar si poate, cele din caramida, lemn sau metal. Rareori sunt intalnite alte materiale, motiv pentru care vom lua in considerare doar aceste 3 variante.

Orice investitor care vrea sa ridice o casa isi pune intrebari legate de materialul pe care trebuie sa il aleaga. Vom incerca sa facem o mica analiza a tuturor variantelor, pentru a descoperi care este mai rentabil.

Casa din caramida

Folosita inca din cele mai vechi timpuri, caramida si-a dovedit utilitatea si rezistenta. Printre avantajele cu care se lauda o casa realizata din acest material se numara rezistenta pe termen lung, izolatia fonica foarte buna si cunostintele vaste despre acest material. Caramida poate sa fie de mai multe tipuri, in ultimii ani fiind folosite foarte des caramizile din BCA si cele ceramice.

Din pacate, caramida impune anumite conditii speciale pentru constructie, necesitand fundatii puternice si echipe de constructii cu experienta vasta. Cu siguranta, o casa de caramida se construieste mai greu decat o casa din lemn sau din metal si in ciuda rezistentei si a izolarii fonice, are dezavantajul unei izolari termice destul de scazute. Pentru a obtine o izolare buna trebuie sa se apeleze la izolatii exterioare, care cresc destul de mult costul.

Casa din caramida este ideala, asadar, pentru cei care isi doresc o solutie durabila, insa este destul de costisitoare si poate aduce si o serie de dezavantaje.

Casa din lemn

Lemnul este folosit de mii de ani in constructii si reuseste sa uimeasca printr-o serie de caracteristici foarte interesante. Acesta se pune repede in opera, are un pret scazut, in comparatie cu caramida si ofera o izolatie termica excelenta. Casele din lemn sunt mai usoare si nu au nevoie de o fundatie foarte puternica, ceea ce poate sa insemne, din nou, costuri mai mici. De regula, aceste case sunt construite foarte rapid, insa au si o serie de dezavantaje. Spre deosebire de casele din caramida, cele din lemn au nevoie de o mentenanta ocazionala si au durata de viata ceva mai mica. Izolarea fonica nu este punctul lor forte, iar optiunile sunt limitate daca se doreste o constructie foarte inalta.

Casa din metal

Metalul este cel mai nou material folosit in constructia de case. La fel ca si in cazul caselor de lemn, cele din metal sunt puse repede in opera. De multe ori, in doua saptamani poate sa fie ridicata o astfel de casa. Printre avantajele cu care se lauda se numara rezistenta foarte buna la seisme, durata de viata foarte mare si rezistentele mecanice foarte bune.

Printre dezavantaje putem aminti de faptul ca metalul poate sa corodeze usor si nu are o rezistenta chiar atat de mare la foc.

Care este, asadar, cea mai buna solutie?

In principiu, toate cele 3 solutii pot fi cat se poate de bune. Decizia trebuie sa fie luata in functie de ceea ce se doreste. Daca se doreste un pret mic, cea mai buna varianta este o casa din lemn, care poate fi construita cu pana la 260 de euro pe metru patrat. Daca se doreste rapiditate in constructie, castigatoarea este casa din metal care poate fi ridicata in mai putin de 45 de zile de al definitivarea proiectului. Fara doar si poate, tot metalul iese castigator si in ceea ce priveste durabilitatea, fiind urmat indeaproape de caramida.

Cei care sunt in cautarea unor case bine izolate fonic vor fi nevoiti sa caute solutii din caramida, in timp ce persoanele care isi doresc rezistenta la cutremure trebuie sa ia in considerare tot casele din metal.

Per total, metalul pare a fi cel mai flexibil, insa nu putem sa il declaram castigator, deoarece are si el anumite dezavantaje.

Ideea principala este ca, oricare ar fi tipul de material ales, este bine sa se acorde o atentie sporita executiei si micilor detalii. Daca acestea sunt de buna calitate, rezultatele vor fi perfecte.

Write a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *