alegere-teren

Alegerea terenului pentru casa, o misiune extrem de dificila

Constructia unei case poate sa il puna la incercare chiar si pe cel mai organizat om din lume. Exista extrem de multe detalii ce trebuie luate in calcul si foarte multe documente ce trebuie obtinute. Pana la documente si constructia propriuzisa insa, trebuie sa se aleaga un teren. Alegerea bucatii de pamant pe care urmeaza sa fie construita casa trebuie sa tina cont de o serie de criterii, multe dintre ele extrem de importante. Vom incerca sa enumeram toate aceste criterii si sa va usuram decizia asupra terenului.

Care sunt principalele criterii petru alegerea terenului de casa?

1) Casa la oras sau la sat? Din ce in ce mai multi oraseni incearca sa scape de poluarea orasului si sa caute un mediu mai sanatos, intr-un sat. O astfel de decizie poate sa fie mai sanatoasa si mai ieftina, insa in acelasi timp poate sa aiba mici neajunsuri, cum ar fi distanta mare fata de puncte de interes: magazine, scoli, gradinite, locul de munca, etc.

Daca se opteaza pentru o casa la sat, este indicat sa se caute o varianta ce nu este la mai mult de 15 km de oras.

2) Intravilan sau extravilan? Multi investitori cad in capcana terenului extravilan, acesta fiind foarte ieftin. De multe ori, terenul extravilan atrage prin peisaje placute, verdeata si pret, insa pot aparea surprize si greutati in trecerea sa in intravilan. Este foarte important sa se analizeze cu atentie optiunile si sa se ia in considerare toate costurile, deoarece un teren extravilan se poate dovedi mult mai scump la sfarsitul proiectului.

3) Statutul juridic al terenului. Nimeni nu isi doreste un teren ipotecat sau care nu este inca dezbatut de mostenitori. O astfel de achizitie poate sa aduca cu sine o multime de probleme.

4) Calitatea terenului. Analiza geotehica a terenului este neglijata de foarte multi oameni, iar acest lucru duce la aparitia unor situatii neplacute in timp. Structura geotehnica a unui teren poate influenta imobilul destul de mult. O constructie fara analiza geotehnica este o adevarata loterie pe care nimeni nu ar trebui sa o joace. Este adevarat ca un astfel de studiu creste costurile casei, insa in acelasi timp poate duce la economii pe termen lung si chiar la protectia vietilor omenesti.

5) Exista utilitati langa teren? Orice casa are nevoie de curent, apa curenta, canalizare, gaz si comunicatii. Inainte de achizitia unui teren, orice investitor trebuie sa aiba in vedere aceste utilitati, deoarece lipsa lor poate sa insemne costuri foarte mari si mult timp pierdut. Procesul de racordare la electricitate, spre exemplu, poate sa dureze chiar si cateva luni.

Pe langa aceste criterii este bine sa se tina cont si de alti factori, cum ar fi vecinii, relieful pe care urmeaza sa se construiasca si factorii meteo. Spre exemplu, sunt de evitat zonele in care vantul bate des si tare sau zonele ploioase, care prezinta risc de inundatii.

Achizitia unui teren trebuie sa se faca doar dupa ce sunt pusi absolut toti factorii in balanta. Este bine sa se evite compromisurile si sa se caute intens pana este gasit terenul perfect.

Write a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *